notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Online tanácsadás

Profil

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Riesinger Diana


Kedves Varga Bálint szakértő úr!

Szeretnék vitorlást venni. 10 éve vitorlázok, 2 éve aktívan nagyhajós versenyzek, 8mod vitorlással, illetve a Tengeri Bajnokságon. Van egy 5 éves kislányom is, akit szeretnék magammal vinni a vitorlásra. Kb 6-7 milliót szeretnék maximum hajóra költeni. Ön mit javasolna, mit vegyek?Válasz:


Kedves Diana!

Írásodból következtetek (8mOD 2 év, Tengeri Bajnokság), hogy versenyezni is szeretnél a hajóval a jövőben.

A jó versenyzéshez elengedhetetlen egy osztályhajó vásárlása, emellette vegyük figyelembe, hogy kis gyermekedet szeretnéd magaddal vinni vitorlázni. 

Az osztályhajók közül a következők alkalmasak túrázásra:

  1. 8m OD
  2. Nautic 311, Nautic 330
  3. Scholtz 22
  4. Sudár Regatta

A 8mOD-t nem feltétlenül kell bemutatnom, de azért írnék róla néhány szót. Ez egy egységes versenyhajó, ami 4 fekhellyel rendelkezik, és a puritán kabin ellenére is konfortos, könnyen kezelhető túrázóhajó lehet. A gond vele, hogy a Melges 24 előtérbe kerülésének köszönhetően kétségessé válhat az osztály életben maradása.

A Nautic egy nagyon biztonságos túrázásra teljes mértékben alkalmas hajó, ami versenyek esetében külön osztályt képvisel (személyes véleményem, hogy az osztályszabályok hiányának köszönhetően nem egyenlőek az esélyek). Emellett az ára miatt nem tartom számukra megfelelő választásnak.

6-7 millió forintból, a következő alternatívákat tudom javasolni:

A Scholtz 22 egy egységes osztályt képez már évek óta, illetve a hajó túra képességei sem vitatottak. Ez egy viszonylag új építésű hajó, amiben 3-4 ember kényelmes elfér egy túra során. Az adottságait nézve kicsit sportosabb, mint a következő javaslatom, de megfelelő odafigyeléssel, és vitorlás tapasztalattal hajózhatósága még erős szélben sem okozhat gondot. Ezt a hajótípust használtan (2-3 éves) olyan 3,5 millió forinttól lehet kapni. A felszereltebb versenyhajók használtan 4-5 millió forint körül mozognak.

A másik ajánlatom a Sudár Regatta lenne, ami egy teljes mértékig biztonságos osztályhajó. A konstrukció erős szélre lett tervezve, ezáltal akár erős viharban is könnyen kezelhető. A hajó kialakítása sokkal "túrásabb" a Scholtz 22-esnél, viszont ezt kárpótolja a versenyeken megjelenő indulószám, és az egységes feltételek.
Szoktam mondani, hogy nem az a lényeg, hogy milyen gyors a hajód, hanem az, hogy mindenkinek ugyanolyan legyen és te győzz!
Ebben az osztályban a feltételek adottak, mindenki közel azonos hajóval vitorlázik és az dönt, hogy milyen jó vagy. Ezen felül, ami a Te esetedben fontosnak találok, hogy 5 éves gyermekedet biztonsággal vinni tudod vitorlázni. Az új hajó ára versenyre felszerelve azt hiszem olyan 8 millió forint körül van, de használtan már 3 millió körül tudsz kapni. A belsőtér kialakítása konfortosabb, mint Scholtz 22-esé, 4 fő kényelmesen, ruhákkal együtt bőségesen elfér a hajón.

Én az utóbb felsorolt két lehetőség közül választanék az igényeknek megfelő hajót a Balatonra, de véleményem szerint a Sudár Regatta az, ami teljesen kielégíti a szükségleteid ebben az árkategóriában.

Ha esetleg további kérdéseid lennének további információkat tudok adni ha írsz az info@vitorlazas.hu címre.

Üdvözlettel:

                     Varga Bálint
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás