notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Fesztivál kicsiknek és nagyoknak a béke szigetén: Kapolcs – Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Fesztivál

 

Összesített pontszám
0 /100
Szerző értékelése
élményfaktor:
Még nincs értékelve
megközelíthetőség:
Még nincs értékelve
Olvasók értékelése
élményfaktor:
Még nincs értékelve
megközelíthetőség:
Még nincs értékelve
Közösségi értékelés
Tripadvisor:
Még nincs értékelve
Facebook:
Még nincs értékelve
Google:
Még nincs értékelve
Foursqare:
Még nincs értékelve


Te lehetsz az első, aki értékeli!


Művészetek Völgye Fesztivál

Fesztivál kicsiknek és nagyoknak a béke szigetén: Kapolcs – Művészetek Völgye

hirdetes

Koncertek, kézműves bemutatók és kirakodóvásár, lángos és kürtőskalács, szénabálák, színes gyerek- és felnőtt programok, mezítláb a patak partján énekelő fiatalok, hideg fröccs és sátor-tenger… ezt adja nekünk az idén 28. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye fesztivál. Idén is eljöttünk, hogy ha csak egy hétvégére is, de kiszakadhassunk a hétköznapok forgatagából!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Művészetek Völgye - kapolcsi fesztivál kicsiknek és nagyoknak

A kapolcsi Művészetek Völgye fesztivált sokan Balaton legnagyobb összművészeti fesztiváljának tartják, amely immáron 28. alkalommal került megrendezésre július végén. Az esemény közel 1200 programlehetőséget tartogatott idén is a résztvevőknek: kezdve a koncertektől, a színházi- és irodalmi előadásokon át az interaktív programokig. Talán nem állítunk merészet ha azt mondjuk, a Művészetek Völgye az a fesztivál ahol minden korosztály és érdeklődési kör megtalálja számításait.

 

Egy biztos: végig nézni, mindent kipróbálni lehetetlen, és szerintem nem is érdemes törekedni rá.

Bár maga a rendezvény mint minden évben, idén is 10 napon át tartott – ez inkább azért lehet így, hogy ne egy hétvégén tóduljon oda a rengeteg érdeklődő mintsem azért, hogy 10 napon át élvezhessük a fesztivál-hangulatot. Igaz, annyi program és látnivaló, lehetőség és érdekesség kerül terítékre az (idén) három falu területén elhelyezkedő rendezvényre, hogy 10 nap is kevés lenne azok maradéktalan kipróbálására – de egy ilyen rendezvényen nem is tűzhetjük ki célul a menetrendbe foglalt, gyorsított tempót az élmények felhalmozására.


Hiszen a fesztivál hangulata, célja éppen az, hogy kiszakadj kicsit a hétköznapok fogságából: felejts el mindent, sétálj körbe amerre éppen jól esik, és próbáld ki azt, amihez épp kedved van!

 

Kapolcs, Vigándpetend és Taliándörögd: a Művészetek Völgyének otthona

A korábbi években amennyire vissza tudok emlékezni, a fesztivál jóval nagyobb területet foglalt el: hivatalosan ugyanis mind a három falu részt vesz annak megrendezésében. Idén sem volt ez másként, bár tény, hogy évről évre egyre inkább Kapolcs lesz a központ, a többi falu pedig háttérbe szorul. Pedig nem kéne, még csak azt sem várják el a fesztiválozóktól, hogy gyalogoljanak vagy taxit fogjanak (vezetni meg ki vezet ennyi finom ital mellett?!). A három falu között folyamatosan közlekedik a fesztivál idején a Csigabusz, amely ingyenesen szállítja a résztvevőket egyik helyről a másikra.


Nem véletlen hívják Csigabusznak egyébként. A fesztivál ideje alatt Kapolcs teljes területe már reggel 10 körül megtelik emberekkel, így a járművel való közlekedés igen problémás. Bár a teljes terület nincs lezárva (a központban kisebb utak igen), autóval is megközelíthető a legtöbb helyszín – de célszerű érkezés és parkolóhely keresés után el is felejteni, hova tettük a slusszkulcsot.

 

Parkolás és szállás: öröm és csalódás, igényektől függően

Kapolcs az év ezen 10 napjában a feje tetejére áll. Az ott lakók átrendezik udvarukat, étkezdéket „nyitnak” vagy épp bérbe adják területeiket az árusok számára, parkolóvá vagy épp kempinggé avanzsálják hátsó kertjeiket csak azért, hogy mi élvezhessük ezt a 10 napot.

 

Bár egy-két szállásadó akár külön szobákat is a vendégek rendelkezésére bocsátanak, a legtöbb fesztiválozó az ide érkezést sátorállítással kezdi. Mi is sátorral érkeztünk, és bár előrelátó módon indulásunk előtt egy héttel körbetelefonáltunk kempingek után kutatva – semmi értelme nem volt. Két helyen is azt a választ kaptuk hogy menjünk nyugodtan, lesz sátorhely és foglalásra semmi szükség – így elindultunk.

 

Így is történt: péntek este 9 körül megérkeztünk és autóval kutatni kezdtünk egy szabad kemping után – igen hamar találtunk is. Kései érkezésünk meglátszott: a „kemping” (egy hatalmas hátsó kert almafákkal… J ) tulajdonos már fesztivál hangulatban, a sokadik pálinka után üdvözölt minket, és gyakorlatilag elküldött, hogy keressünk helyet magunknak – még biztosan találunk. Így is volt: bár rengetegen sátraztak már, probléma nélkül találtunk helyet 6 személyes giga-méretű „otthonunknak”.


A kempingek árai 1500-2000 Ft/fő/éj árak körül alakulnak, és szinte mindenhol biztosított a zuhanyzó és a mosdóhasználat… Itt azonban el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami csalódásra adhat okot: a kényelem és a luxus ugyanis otthon maradt. A legtöbb tisztálkodási lehetőség és mosdó finoman szólva sem kulturált, olyan… fesztiválos. Akit ez zavar, annak mindenképp javasoljuk, hogy fordítson nagyobb hangsúlyt a szálláskeresésre!


A parkolás hasonló körülmények között zajlik: magánudvarokban vagy kialakított, falu-széli parkolókban napi 1000 Ft körül lehet otthagyni az autót. 

 

Nappal és éjszaka: két külön világ ugyan azon a fesztiválon

A kapolcsi Művészetek Völgye tényleg nem aprózza el a programlehetőségeket, és ez meg is látszik. Bár eredetileg egy művészeti fesztiválról beszélünk, ez nem jelenti azt, hogy bárki unatkozna: reggel 10-től indul az élet (ekkor nyitnak a kajáldák, árusok és ekkor kezdődnek kb. a programok is), és hajnalig meg sem áll a buli – bár tény, hogy a napszakok változásával a hangulat is változik.

 

A nappali órákban például az egész lakosságot láthatjuk: kisgyermekes családok aprónépe próbálja ki a nemezelést, hintázik a kötélhintán és eszi le magát fagylalttal – míg a háttérben mezítlábas fiatalok ejtőznek a kihelyezett függőágyakban, a szénabálákon vagy épp a la nature a patak partján (esetenként a patakban :) ). A kajáldák környékén az idősebb korosztály is vidáman beszélget, a „bazársoron” pedig egytől egyig mindenki csodálja az amúgy nem olcsó portékát.

 

Délután kezdődnek az össznépi programok, amelyek nagy része ingyenes vagy egyedi áron vehető igénybe. Ezek szintén nagyon népszerűek, kicsik és nagyok egyaránt élvezik az állatsimogatót, a patkókészítést, a kézműves foglalkozásokat vagy épp az előadásokat…
Estefelé a gyermekek lassan eltűnnek (a felelős szülőké, legalábbis – de persze ez szubjektív megállapítás a szerkesztőtől – elnézést érte.), és kezdődik a fesztivál hangulat amely gyakran egészen hajna… valójában másnap reggelig tart. Itt természetes az italozás – a közterületen a rendőr is mosolyogva nézi a bulizókat, még a papok is megértőek: akár a templomba is beviheted a söröd, természetesen kulturált keretek között.

 

Tapasztalataink alapján a közbiztonság is egészen jó a fesztiválon, semmilyen balhét, problémát nem láttunk, bár azért mint mindenhol, a táskákra itt is érdemes figyelni.

 

Részben ingyenes, mégis drága lehet: A Művészetek Völgye árai

A fesztivál területére, a három faluba ingyenes a bejárás. A bazársorok, a kajáldák a kisebb programok szintén ingyenesen látogathatóak, így ha nem vagy kíváncsi a koncertekre (vagy megfelel a kerítés mellől nézve is), akkor lényegében egy ingyenes fesztiválra látogathatsz el.
A koncertek egyébként nem egy területen, hanem a három faluban szétszórva találhatóak, és egy karszalaggal látogathatóak. A napijegy ára idén 5000 Ft körül mozgott. Ha a koncertekért jössz ide, ez az ár jutányos is lehet hiszen egy este akár 4-5 koncertre is ellátogathatsz – minket azonban inkább a fesztivál hangulat vonzott, így ez kimaradt.

 

Könnyű azonban költségekbe verni magad koncertek nélkül is: egyrészt, a bazársor különleges termékeivel, másrészt az étel- és italfogyasztással. Míg a megvásárolható kézműves termékek természetükről fogva nem olcsóak, addig az ételeknél gyakran igen jó ajánlatokat találunk. Sok kapolcsi lakos ugyanis foglalkozásától függetlenül, a fesztivál ideje alatt „megnyitja konyháját”, és reggelit, ebédet kínál – de természetesen a nagyobb, szervezett kajáldák is szuper ételekkel várnak. Nehéz itt ellen állni, és a fogyókúra sem lesz sikeres: a leggyakoribb ételek a lángos, a kenyérlángos, a kürtőskalács és a pacalpörkölt, hamburgerek és más szénhidrátbombák. Saláta, bulgur és köles nincs, ne is keresd…

 

… ahogy hatalmas bevásárlóközpont sincs, ahol ezeket megtalálnád. Két kisbolt van Kapolcs területén nyitva a fesztivál ideje alatt, ám ezek kínálata távol áll a városi nép által megszokottól: ide tényleg kenyérért és tejért, esetleg sörért érdemes menni, mást úgy sem kapsz.

 

Összességében: maximális kikapcsolódás, amit ajánlok mindenkinek, aki el tudja engedni a hétköznapi luxust is a gondokkal együtt!

Gyerekkoromtól kezdve rendszeres látogatói vagyunk a kapolcsi Művészetek Völgyének. Pónigoltam itt 10 évesen, festettem hennát 17 évesen és fröccsöztem át éjszakákat (nem volt whiskey – esküszöm! … ja de… :) ) 20-on évesen így mondhatom, hogy a legtöbb dolgot láttam, tapasztaltam már a fesztiválból.
Én szeretem, de ez az a hely, amit csak akkor tudsz élvezni ha el tudod engedni az otthoni kényelmet néhány napra – éppen ezért nem megyek pl. egész hétre, csupán egy-egy hétvégére minden évben. A sár, a TOI TOI wc-k, a kövekre elhelyezett sátor és a szúnyogok, a közös zuhanyzók kétség kívül nem szolgálják kényelmünket.


Kárpótol viszont egy olyan különleges hangulat, amelyet máshol a világban biztosan nem találsz meg: falusi környezetben, nyitott (magán) udvarokon, telis-tele boldog és kedves emberekkel bulizhatsz anélkül, hogy egy percre is eszedbe jutnak az otthoni gondok.

 


2018. július 30.

Népszerű helyek a közelben

Kinizsi-vár

Kinizsi-vár

Vár u. 8.

93%

Szent Ilona templom

Szent Ilona templom

Kinizsi utca 78.

55%

Káli Art Inn

Káli Art Inn

Fő u. 6-8

Még nincs értékelve

Kisdörgicsei templomrom

Kisdörgicsei templomrom

Diófa utca

75%

Kűvölgyi híd

Kűvölgyi híd

Diófa u.

85%

Gyógynövény-völgy

Gyógynövény-völgy

Fő u. 3-7.

90%

a




Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás