notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Miért vált olyan kevés étterem kutyabarát működésre?

 

Budapesti étterem

Miért vált olyan kevés étterem kutyabarát működésre?

hirdetes

Magyarországon egyre több, egykori kutyabarát étterem mond le erről a titulusról. Vajon miért? Körbe néztünk, mi a nemzetközi helyzet. Írországi véleményeket találtunk.
 

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Miért vált olyan kevés étterem kutyabarát működésre, illetve miért váltanak vissza róla?

Az utóbbi években egyre több helyen találkozhattunk az állatbarát étterem, vagy szálloda fogalmával. Nem egy országban engedélyezik a törvények, hogy kedvencünkkel is betérhessünk egy-egy étterembe – ez olyasmi, ami évekkel ezelőtt keveseknek jutott volna eszébe. Felfigyeltünk azonban egy jelenségre, mely okának egy kutatással szeretnénk utána járni: egyre több magyar szálloda és étterem mond le kutyabarát mivoltáról, hivatkozva arra, hogy nem éri meg. Úgy döntöttünk, hogy ennek a marketing szempontból is fontos kérdésnek egy alapos kutatással járunk utána. A kutatást meg is kezdtük, hamarosan beszámolunk róla ITT. Kutatásunk elkezdése előtt irodalmazásba fogtunk, és a következő Írországi adatokat találtuk:

 

2017 novembere óta Írországban is az intézménytulajdonosok dönthetnek arról, hogy beengedik-e intézményük területére a különböző állatokat (első sorban kutyákat és macskákat), vagy sem.

 

A tiltótörvény, amelyet tavaly novemberben visszavontak az 1950-es évek óta volt érvényes, és kizárólag a vakvezető és egyéb fogyatékkal élő vendégeket kísérő kutyákat engedélyezte az éttermekben. Fontos megjegyezni, hogy az állatok továbbra sem tartózkodhatnak az éttermek azon részeiben, ahol az ételeket készítik, kezelik, vagy tárolják (tehát a raktárakban, vagy a konyhákban.

 

Annak ellenére azonban, hogy a törvényt semmissé nyilvánították, számos étterem továbbra sem érdeklődik a kutyabarát működés iránt– legalább is az írországi Restaurants Association szerint. Mint azt említettük, jelen álláspont szerint a birtok tulajdonosa dönthet arról, hogy beengedi-e az állatokat az intézménybe, vagy sem.

 

Mit mondanak az éttermek?

Fontos szem előtt tartani, hogy az éttermek számára nem egyszerű a döntés. A Restaurants Association azt javasolta a társaság tagjainak, hogy alaposan nézzenek utána, hogy jelenlegi biztosításuk mellett kit terhel a felelősség az állatokhoz kapcsolódó esetleges balesetek esetén (például ha egy kutya megharap egy vendéget). Ezen kívül nem elhanyagolandó az allergiás reakciók kérdése sem.

 

A The Irish Times egy saját felmérés keretei között több dublini éttermet is megkeresett az állatbarát működés kapcsán, és eredményeik összegzését nyilvánosan is megosztották  webhelyükön, 2018 február 23-án.

 

A körbekérdezés során azt próbálták kideríteni, hogy hogyan változott az éttermek hozzáállása, miután a törvények lazábbá váltak az állatok beengedését illetően. Mint kiderült, a legtöbb étteremben egészen meglepetten fogadták a kérdést, ugyanis sok helyen egyáltalán nem merült még fel a téma.

 

James Ure, a Gallaher and Co bisztró üzletvezetője szerint nem fognak állatokat beengedni az intézmény területére. A hely szűkös, és aggodalmukat fejezték ki „viselkedés szempontjából”. James azt állítja, hogy volt már olyan helyeken, ahol az állatok „nem voltak zavaróak”, de még mindig kételyei vannak, és láthatóan nincs ínyére, hogy lényegében bíznia kell minden vendégben, aki azt ígéri, hogy állata nem fog bajt okozni.

 

A Bar Italia személyzete egészen meglepőnek találta az állatokkal kapcsolatos kérdést. „Nem voltam felkészülve erre. Négy éve dolgozom itt, de még senki nem kérte” hogy behozhat-e egy állatot, habár néha vannak olyan vendégek, akik egy kutyával ülnek le a kinti kávézórészben – állítják az éttermesek.

 

Hasonlóan fogadták a kérdést a Costa Coffee-ban is (szintén Dublinban). Állításuk szerint sosem jönnek be kutyával az emberek, és a kérdezőket a központi irodához irányították.

 

A Brother Hubbard South café a megkérdezés idején engedélyezte az állatokat a tágas szabadtéri teraszon. Martha Elizondo elmondta, hogy 2018 tavaszán egy új szabadtéri terasz nyílik meg a Capel Street caféban, és hogy amikor ez megtörténik, „fontolóra vesszük majd állatbarát politikánkat. Annak ellenére, hogy két kutyánk is van és szeretjük a kutyákat, figyelembe kell vennünk, hogy mi a legjobb megoldás az összes ügyfelünk számára.” Elárulta továbbá, hogy jogi tanácsadást is kér majd „a részletes egészségügyi és biztonsági szempontokat illetően – nem csak a higiénia terén, hanem más tényezőkkel kapcsolatban is, amelyek kihathatnak az egészségre és a biztonságra, ha állatok kerülnek az intézmény területére”.

 

A Michelin-csillagos Chapter One étteremnek nincs állatokat illető szabályzata és sosem kérdezték őket, hogy hozhatnak-e be állatokat hozzájuk. „Ezt a határt még át kell lépnünk”, mondta Sharon Shevlin, a foglalásokért felelős menedzser. Elmondásuk szerint fontolóra veszik majd, ha eljön az ideje, „amikor valaki be akarja majd hozni az aranyhalát”, viccelődött. „Nagyon lazák vagyunk itt fent az északi oldalon, de nem reklámozzuk, hogy az emberek magukkal hozzák az állataikat is”. A kísérőkutyák rendszeresen megfordulnak az étteremben, és a menedzser meglátása szerint nagyon jól neveltek, de ettől eltekintve nem igazán tudja elképzelni ezt.

Forrás: https://www.irishtimes.com


2018. november 17.

Népszerű helyek a közelben

a
Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás