notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Online tanácsadás

Profil

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Sebestyén Tibor


Tisztelt Varga úr!
Gyermekemet szeretném vitorlás táborba adni a nyáron, de még csak 5 éves. Érdemes ilyen korban már vitorlázni tanulni? KösziVálasz:


 Tisztelt Sebestyén Tibor!

Álláspontom szerint a vitorlázást nem lehet elég korán elkezdeni, a víz szeretetét, a vízbisztonságot és a természet iránti tiszteletünket gyermekünkbe nevelni. Mindenképpen mérlegelni kell, hogy milyen szolgáltatást veszünk igénybe, mert  könnyen a víztől, a vitorlázástól való félelmet alakíthatunk ki gyermekünkben egy rossz táborválasztással.

Átlagos vitorlástábort nem ajánlok ilyen fiatal korú gyerekeknek az alábbi okok miatt:

  1. A gyermekben a hosszabb ideig tartó távollét pánikot válthat ki, ergo nem szívesen fog menni a jövőben táborozni.
  2. A táborban résztvevő gyerekek ritkán kerülnek ki egy korosztályból, ezáltal nehezebben talál gyermekünk társaságot, barátokat.
  3. A táborok nagyrészében nincs meg a kellő felügyelet, nem feltétlenül edzői szinten, hanem a pedagógia részre gondolva.

Vannak azonban olyan táborok, ahol képzett pedagógusok (óvónénik) foglalkoznak a gyerekekkel a parton, a vízen pedig képzett vitorlás edző, illetve pedagógus irányításával folyik az oktatás. Az ilyen fiatal kori oktatáson a lényeg nem a tökéletes vitorlástudás elsajátításán van, hanem hogy játékos formában gyermekünk megszeresse a vízet, a vitorlázást, illetve jól érezze magát a vízparton és szokja a rövid idejű önállóságot.

Ezen kívül fontosnak tartom, hogy a szülők a közelben legyenek, és naponta minimum egyszer-kétszer találkozzanak gyermekükkel. Sokszor tapasztaltam, ha egy kisgyerek tudta, hogy a szülei a közelben vannak és találkozni fog velük, akkor felszabadult, boldog volt és képes volt nyitni új dolgok felé. Ellentétben sajnos voltak olyan esetek, amikor a gyermek ügyes és ambíciózus volt, viszont a honvágy az első nap végére teljesen kétségbe ejtette.

Cégünk az idei évben indít ilyen típusú tábort kifejezetten óvodás korú gyermekeknek. Ezek a táborok három naposak és a gyermek a szüleivel együtt mehet vitorlázni egy hosszú hétvégére. Ebben a programban a szülők külön oktatásban, illetve túrákon vesznek részt, miközben gyermekükkel vitorlás szakedzők és képzett  pedagógusok foglalkoznak. Emellett napi 2-3 alkalommal találkoznak gyermekükkel, illetve esténkén lefekvés előtt elbúcsúzhatnak tőle. Ez a módszer kiküszöböli a szülőktől való távolság félelmét, és emellett hatékonyan tanulhatnak a gyerekek vitorlázni szakszerű felügyelet mellett.

A tábor konkrét programjáról, illetve részletes tájékoztatásról kérem írjon a közvetlen e-mail címemre info@vitorlazas.hu .

Tisztelettel:

                   Varga Bálint
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás