notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Vitorlázás és a politika

Vissza a topikokhoz

Kérem, jelentkezzen be, ha hozzászólna!

Matyi | 2009-12-15 13:34 Max részére

:) Egy Asso vagy más rohanógép elég drága mulatság lenne. Vicces lenne, ha az adóellenőrök a kikötőben várnák a versenyről beérkező hajókat, hogy leolvassák a GPS nyomkövetéseket...

Visszatérve a hajóadóra, a külföldi regisztrációról tudtok valamit? Állítólag arra is rámennek.

Max | 2009-12-15 13:30 admin részére

Szép...vízadót nem akarnak bevezetni? Minden megtett méter után X forintot kell becsengetned, ha kimész vitorlázni.

admin | 2009-12-15 13:19

Sziasztok, felkerült egy cikk a hajóadóról.
http://www.vitorlazas.hu/vizi-jarmuvek-ado-hajoado.html

Mi a véleményetek? Tudtok még infót a dologról?

Max | 2009-12-07 20:50

Nagyon jó, ide is elérkeztünk... Lassan azért is fizetned kell, ha levegőt veszel...

Vitorlás | 2009-12-07 19:47 Kékszalag részére

Most már létezik egy javaslat, ami ezt írja le. A Pénzügyminisztériukm honlapján találtam. Íme, ezt tartalmazza: T/9818/1.

számú
TÁJÉKOZTATÓ

az Országgyűlés részére

a vagyonadóról szóló T/9818. számú törvényjavaslathoz

II. Vízi járművek adója


Az adó tárgya

Az adó tárgya a hajózási hatóság (Nemzeti Közlekedési Hatóság) által vezetett hatósági nyilvántartásban szereplő (lajstromba vett) vízi jármű, illetve belföldi illetőségű személy vagy belföldön bejegyzett szervezet olyan vízi járműve, amely a hatósági nyilvántartásba bejegyzés műszaki feltételeinek megfelel, de a nyilvántartásban nem szerepel, vagy, amelynek a bejegyzésére külföldön került sor.
Az értelmező rendelkezések értelmében vízi járműnek minősül a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerinti úszólétesítmények közül a tengeri nagyhajó, belvízi hajó, motoros vízi sporteszköz, de csak abban az esetben ha a (vitorlás) vízi jármű névleges vitorlafelülete a 25 m2-t meghaladja, illetve motoros vízi jármű esetén a főgép teljesítménye az 50 kilowattot meghaladja. (Nem adótárgy tehát vízi közlekedési törvény szerinti csónak és a nem gép meghajtású vízi sporteszköz.)

Az adó alanya

Az adó alanya az a személy, aki/amely a naptári év első napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel, míg hatósági nyilvántartásban való feltüntetettség hiányában a Polgári Törvénykönyv szerint a vízi jármű tulajdonosa.
Az adókötelezettség keletkezése, változása, megszűnése

Az adókötelezettség a vízi jármű tulajdonjogának megszerzését és/vagy hatósági nyilvántartásban való bejegyzését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettségben beálló változást (pl. adás-vételt) a változást követő év 1. napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség a vízi jármű elidegenítése vagy a vízi jármű megsemmisülése évének utolsó napján szűnik meg.

Adómentesség

Mentesség illeti meg a sportszövetség, valamint az azzal tagsági jogviszonyban álló sportegyesületek tulajdonában vagy üzemeltetésében álló, a vízi mentés céljára használt vízi járműveket, az engedélyeztetési tevékenység ellátásának céljára üzemeltetett vízi járművet, továbbá az 1950. előtt tervezett eredeti történelmi vízi járművet, és annak a túlnyomóan eredeti anyagokból készített és a gyártó által ilyenként feltüntetett egyedi utánzatát.
Az adó alapja

Az adó alapja attól függően eltérő, hogy vitorlás vagy motoros vízi járműről van szó. Vitorlás vízi jármű esetén az adó alapja a vízi jármű névleges vitorlafelülete négyzetméterben kifejezve. Motoros vízi jármű esetén az adó alapja a vízi jármű főgépének kW-ban kifejezett teljesítménye.

Az adó mértéke

A vitorlás vízi jármű esetén:

- a vízi jármű gyártási évében és az azt követő 10 évben 2.000 Ft/m2/év,

- a vízi jármű gyártási évét követő 11-21. évben 1.000 Ft/m2/év,

- a vízi jármű gyártási évét követő 22. évtől 500 Ft/m2/év.
A nem vitorlás vízi jármű esetén:

- a vízi jármű gyártási évében és az azt követő 5 évben 300 Ft/kW/év,

- a vízi jármű gyártási évét követő 6-10. évben 250 Ft/kW/év,

- a vízi jármű gyártási évét követő 11-15. évben 200 Ft/kW/év,

- a vízi jármű gyártási évét követő 16. évtől 150 Ft/kW/év.

Kékszalag | 2009-10-18 22:15 Vitorlás részére

Van most valami biztos már a vitorlások után fizetendő adóról?

RusselCoutts | 2009-05-21 23:49 Vitorlás részére

A politikusokat nem érdekli ez. Offshore cégeik vitorlásán pöffeszkednek a kajmánon.

Vitorlás | 2009-05-20 23:32 gergo részére

Íme a biztos info:

A 30 milliónál drágább ingatlanok, a luxusautók, a jachtok és a repülőgépek után kell adót fizetni jövőre – akkor is, ha szervezetek tulajdonában vannak. Az ingatlanadóhoz kedvezményrendszer társul, a kabinet pedig mintegy 60 milliárdos bevételre számít, ami újabb kiadáscsökkentést vetít előre. Az önálló törvénybe foglalt vagyonadó koncepcióját a távirati iroda tudta meg.A vagyonadó ingatlanokra vonatkozó szabályai szerint 30 és 50 millió forint között az ingatlan értékének 0,35 százalék után kellene adót fizetni, e felett pedig 0,5 százalékos adókulcsot vezetnének be 2010-ben – értesült a távirati iroda.

Lesznek kedvezmények

Kedvezményt kapnának a nagycsaládosok: három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatnák az adójukból, majd minden további gyerek után újabb 15-15 százalékot vonhatnának le.

Kapcsolódó írások
Megbukik az ingatlanadó
Nemet mond az ingatlanadóra a Fidesz-frakció
Demszky gondjai az ingatlanadóval Szintén kedvezményt kapna a nyugdíjasok egy része, de ezt több feltételhez köti a törvényjavaslat. E szerint tízmillió forintos adóalapig illeti meg mentesség azokat a 62 évnél idősebb nyugdíjasokat, akik a minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, és az ingatlanuk - amelyben benne is laknak - értéke nem haladja meg az 50 millió forintot.

A nyugdíjasokra vonatkozó általános szabály az: ha nem akarják vagy nem tudják megfizetni a vagyonadót, akkor kérhetik annak "felfüggesztését". Ebben az esetben az adótartozást feljegyzik a tulajdoni lapra, és annak kell majd kifizetnie, aki örökli az ingatlant.

Adóznak majd? (Fotó: MTI)


Kedvezményt kapnak továbbá a munkanélküliek is: átmenetileg szintén kérhetik a vagyonadó megfizetésének felfüggesztését.

Bevonják a cégeket is

A törvényjavaslat szerint a magánszemélyeknek és a cégeknek, szervezeteknek nemcsak az ingatlanok után, hanem a nagyértékű gépkocsik, vízi- és légiközlekedési eszközök után is kellene vagyonadót fizetni, de más-más szabályok alapján.

A 125 kilowattnál nagyobb teljesítményű motorral rendelkező gépkocsik után - a már meglévő teljesítményadón túl - további fizetési kötelezettsége lenne a tulajdonosoknak. Például 125 és 175 kw közötti teljesítménynél a teljesítményadó kétszeresét terhelik rá a tulajdonosra, ami arányosan növekszik az autó teljesítményével együtt.

A repülők és hajók értékük alapján, több kulccsal adóznának.

A kormány a vagyonadóból nagyjából 60 milliárd forintos adóbevételre számít 2010-ben, viszont a korábbi ingatlanadóból tervezett 110-120 milliárdos bevételi tervet teljesíteni kell, így újabb megszorítás vagy kiadáscsökkentés várható az év végéig – értesült a távirati iroda.

Vitorlás | 2009-05-18 21:30 gergo részére

Az Index.hun olvastam. Lényeg, hogy a házadóval együtt bevezetnék a hajóadót is. Pontosat még nem írtak, vitorlás motoros vagy akár értékhatár. Olvastam egy cikket, hogy az ingatlan adó mennyire visszaveti majd a lakáspiacot, de szerintem a vitorlás piacot még inkább. A vitorlás és a ház között mondjuk az a különbség, hogy vitorlás hajója lehet az Amerikai offshore cégnek is, meg a Szlovák cégnek is, úgyhogy kijátszható...

gergo | 2009-05-14 22:07

Én úgy tudom, hogy nem kell. Ez valami új módosítás júni 1-től?? Vagy most mivan?
1
2

Kérem, jelentkezzen be, ha hozzászólna!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás