notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Deszkatemplom

Vidék

Vidék / Látnivaló

 
Összesített pontszám
0 /100
Élménytérkép értékelése
ár/érték arány:
Még nincs értékelve
élményfaktor:
Még nincs értékelve
megközelíthetőség:
Még nincs értékelve
Olvasók értékelése
ár/érték arány:
Még nincs értékelve
élményfaktor:
Még nincs értékelve
megközelíthetőség:
Még nincs értékelve
Közösségi értékelés
Tripadvisor:
Még nincs értékelve
Facebook:
Még nincs értékelve
Google:
Még nincs értékelve
Foursqare:
Még nincs értékelve


Te lehetsz az első, aki értékeli!


Deszkatemplom

A Deszkatemplom Miskolcon a Petőfi Sándor térrel szemben, a Tetemváron áll. A nevéből adódóan a református templom fából épült, külső és belső megjelenésében egyaránt az erdélyi építészet motívumai dominálnak. A jelenleg látható épület 1999-ben épült, a mai templom helyén álló első templom a legendák szerint 1637-ben avatták fel. A templomról szóló első hiteles dokumentum Miskolc város 1698-as jegyzőkönyvéből származik. A templom ekkor a Külső Temetőnek, Miskolc új városrészének a Nova Civitasnak volt a temetője. Tehát a Deszkatemplom helyén álló első templom valószínűleg csak ravatalozásra szolgált. Az második templom valószínűleg 1724-ben épülhetett, melynek költségeinek fedezésére Tarczali Sámuel prédikátor kezdeményezett gyűjtést, ahol 136 frt. 90 dénár gyűjt össze. Ekkor a templom oldalfalainak építéséhez 117 szál deszkát használtak fel, és valószínűleg ettől kezdve nevezik Deszkatemplomnak. A második tetemvári deszkatemplomban 1937-ben tartották az utolsó istentiszteletet. Ugyanebben az évben lebontották a második templomot és lerakták az új Deszkatemplom alapkövét is, melyet végül 1938-ban avattak fel. A templom külső és belső kialakítása a Szeghalmy Bálint építészeti stílusát tükrözi. A templomot 1950-es években renoválták és újjáépítették, 1984-ben központi fűtést szereltek be egy belső felújítás keretében. 1997. december 4-ére virradó éjjel a Deszkatemplomot egy elborult elméjű fiatal férfi felgyújtotta, és teljesen leégett. A tűzvészt követően közadakozás segítségével elindult a leégett templom újjáépítése, amely során a tűz után megmaradt részeket konzerválták, a többi részét pedig teljesen újjá építették. A vezető tervező Puskás Péter volt, az újjáépítést Simon Gábor építész vezette. A tűz során megrongálódott harangok helyébe is újak kerültek, az Ödön-harang 360 kilogrammos, a Sándor-harang 193 kilogrammos lett. A Deszkatemplom új díszkivilágítást is kapott 1999-ben. A Deszkatemplom felszentelési ünnepsége 1999. május 2-án volt. A Deszkatemplomban az Istentiszteletek vasárnaponként 9-től és 16 órától kezdődnek. 

 

 

 

Még nem értékeltük

Írj nekünk ha úgy érzed érdemes ellátogatnunk ide és kíváncsi vagy véleményünkre!


Élménytérkép olvasói

Google

Tripadvisor


Még nem érkezett látogatói hozzászólás.

hirdetes
3525 Miskolc, Tetemvár Felsősor
+36-46-506-613
Árkategória:  

Legfrisebb cikkeink


Ide érdemes ellátogatni - Zsámbék

Sokat hallotunk már Zsámbékról, de nem tekintettük még meg. Kétség nem fér hozzá, hogy Zsámbék csodálatos és egy tökéletes helyszín akár egy egésznapos kirándulásra is!

Róma fő nevezetességei hasznos tippekkel

„Minden út Rómába vezet.”-tartja a mondás, nos most a miénk is oda vezetett. Napfény, színek, ízek, történelem és sok-sok kincs, ha csak öt dolgot kellene kiemelnünk az örök város pompájából a Colosseumon, Vatikánon, és Trevi-kúton túl. De nézzük is az élménybeszámolót, azaz, hogy miért érdemes nemcsak szeretni Rómát, hanem meg is látogatni!

Ide érdemes kitérni - Nógrádi vár

Szlovákiába menet pillantottuk meg a Nógrádi vár tábláját először. Sokat nem hallottunk még róla, így kicsit utánanéztem és úgy döntöttünk hazaféle mindenképp megállunk megnézni. Nem csalódtunk a döntésben!

Romantika a Bakonyban

Csak néhány romantikus napra vágytunk kettesben az év eleji hajrá után. Olyan helyre akartunk menni, ahol 1) ki sem kell mozdulnunk a hotelből, 2) ahol még nem jártunk. Mindkettő összejött. Az ajkai Kristály Hotelben töltöttünk 3 romantikus napot, és minden pillanatát imádtuk.

Szamos Marcipán Múzeum

A szamosi Marcipán Múzeum vagyis a Szamos Marcipán név nemzetközileg is elismert márkává vált. Szentendre egyik leghíresebb cukrászdája és vállalkozása már 1935 óta, ahová a turisták is szívesen ellátogatnak. 

Csillagok Háborúja kiállítás Budapest 2019

A Star Wars rajongók már biztosan izgatottan várják a legújabb epizód bemutatóját, a Skywalker korát, ami egyben a Skywalker Saga befejező része is lesz. De biztosan azt is tudják, hogy idén ünnepeljük az első Star Wars film magyarországi bemutatójának 40. évfordulóját is, melynek apropóján egy nagyszabású gyűjtői kiállítást szerveztek a budapesti Bálna...


Népszerű helyek a közelben

Bárka Étterem & Bár

Bárka Étterem & Bár

Petőfi Sándor tér 1.

Még nincs értékelve

Mentes

Mentes

Kazinczy Ferenc utca 3.

100%

Desszertem

Desszertem

Széchenyi István út 21-23

84%

Skinny Juice & Fit Food

Skinny Juice & Fit Food

Széchenyi utca 59.

93%

Pizza Tábor

Pizza Tábor

Városház tér 2.

57%

Pizza, Kávé, Világbéke

Pizza, Kávé, Világbéke

Széchenyi István utca 19.

95%

Levendula Fagylaltozó Miskolc

Levendula Fagylaltozó Miskolc

Széchenyi utca 15.

70%

Lokalista Bistro

Lokalista Bistro

Széchenyi István utca 36.

78%

Szerelmesek hídja

Szerelmesek hídja

Szemere Bertalan utca 2.

100%

Calypso Kisvendéglő

Calypso Kisvendéglő

Városház tér 7.

76%

Café Godot

Café Godot

Rákóczi Ferenc utca 4.

80%

Erzsébet tér

Erzsébet tér

Erzsébet tér

75%

a

Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás