notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Zsámbék városa Pest megye gyöngyszeme

 

érdekességek
Étterem
Látnivaló
túra
utazás

Zsámbék városa Pest megye gyöngyszeme

hirdetes

Sokat hallotunk már Zsámbékról, de nem tekintettük még meg. Kétség nem fér hozzá, hogy Zsámbék csodálatos és egy tökéletes helyszín akár egy egésznapos kirándulásra is!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ide érdemes ellátogatni - Zsámbék

A tavasz beköszöntével kirándulni indultunk és most Budapesttől alig 45 percre található Zsámbék városában néztünk körbe. A jelenlegi korlátozások sem szabtak gátat annak, hogy egy hatalmas élménnyel gazdagodjunk. Zsámbék egyszerűen káprázatos, tele van látnivalóval, kulturálisan gazdag és szeretném kiemelni azt is, hogy példa értékűen tiszták az utcák. Leghíresebb látnivalója a Zsámbéki templom - vagyis a Zsámbéki Romtemplom. Habár a látványosság talán az egyik legszebb nevezetesség egész Magyarországon, a látnivalók sorának itt nincs vége, bemutatjuk, hogy milyen szép részei vannak még Zsámbéknak és azt is, hogy mi hol ettünk, amit nektek is javaslunk.

Zsámbék és a Zsámbéki medence Pest megye része, Budapesttől nyugatra, a Nyakas hegy tövében fekszik az Etyeki dombság lankái között. Magát a medencét is a közel 5600 fős településről nevezték el.

 

Egy kis játék? Ki tudja, hogy Zsámbékon belül ez a mesebeli fa hol található? Aki tudja és volt már itt az szerencsés, aki nem annak üzenem: Kalandra fel!

A Zsámbéki Romtemplom

A zsámbéki romtemplom a középkori magyar építészet egyik legszebb emléke. A romtemplom XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja.

A középkori magyar építészet egyik legszebb emléke a XIII. sz. első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romja.

 

A templom története

Kezdetben a premontre-iek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött a templom. 1475-ben azonban átépítették, de a törökellenes harcok során sajnos nagyon súlyosan megrongálódott. 1754-ben újjáépítették, de a jött egy csapás ismét, ami az 1763. évi földrengés volt. Ez egy kegyelemdöfésként hatott a templomra, az egyik torony sisakja és több fala is ledőlt, és a templom kövek nagy részét a helyiek elhordták. Nem telt el túl hosszú idő, hogy elkezdődjön a helyreállítás, 1889-ben neki is kezdtek a helyreállító munkának Möller István vezetésével. A munkák során, az akkori gyakorlattól eltérően nem építették vissza az épületet, hanem elsősorban állagmegóvást végeztek. 

zsámbéki romtemplom

 

Zsámbéki Keresztelő Szent János plébániatemplom

Zichy Miklós anyagi támogatásának segítségével 1752-ben épült fel a Zsámbéki Keresztelő János katolikus templom. A kapu felett a Zichy és Berényi család kettős címere és Szent Vendel szobra látható. A templomkertben Gál József zsámbéki plébános munkája, Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor fogadja a templomhoz látogatókat. 1958 óta műemléknek van nyilvánítva. Nyaranta a "Premontrei esték" keretében hétvégenként orgonahangversenyeknek ad otthont, ami Zsámbék egyik nagy büszkesége.

i Keresztelő Szent János plébániatemplom

 

A helyiek javasolták: Korlátozások ellenére is megkostoltuk a zsámbéki gulyás levest! 

Korlátozások ide vagy oda, egy magyar embernek nem állhat semmi útjába, ha gulyás levest szeretne enni. Megkérdeztük a helyieket, hogy milyen lehetőségekkel tud élni két éhes vándor és egyöntetűen mondták, hogy a Gabrielle étteremre esküdnek. A képen láthattok felül egy halászlevet és alatta egy gulyáslevest, ami egy evőkanállal lehetett kevesebb pedig gyerekadagot kértünk belőle. A jobb oldalon láthatjátok, hogy egy fűszeres jércemellet kértünk, ami a leves után 2 embernek bőségesen elég volt. Utolsó falatig elfogyott minden, ezzel igazoljuk, hogy a helyiek valóban jó helyre irányítottak minket. 

Ha Zsámbékon jártok akkor ti is álljatok meg itt egy finom ebédre. Mivel a korlátozások miatt itt is csak elvitelre van lehetőség javaslom, hogy vigyetek egy pokrócot, hogy kitudjatok ülni piknikezni, esetleg keressetek egy padot ahova le lehet ülni enni. Az ételt a műanyag csomagoláson kívül bele teszik egy karton dobozba is, ami megkönnyíti az étel szállítását és fogyasztásakor is kényelmesebb lesz. 

Gabrielle étterem


2021. március 17.

Népszerű helyek a közelben

a
Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás