notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Malommúzeum Örvényes

Örvényes

Balaton / Látnivaló

 
Összesített pontszám
99 /100
Élménytérkép értékelése
ár/érték arány:
100%
élményfaktor:
100%
megközelíthetőség:
100%
Olvasók értékelése
ár/érték arány:
96%
élményfaktor:
100%
megközelíthetőség:
95%
Közösségi értékelés
Tripadvisor:
100%
Facebook:
Még nincs értékelve
Google:
Még nincs értékelve
Foursqare:
Még nincs értékelve


Malommúzeum

Néhány méterre az úttól látható a falu legismertebb műemléke a vízimalom. Erről már 1211-ben is említést tesznek, a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor. Azóta is folyamatosan üzemel, még a török időben sem rombolták le.

Értékes ipartörténeti emlék, melyet csoportos és egyéni kirándulók ezrei látogatnak évente. Felülcsapós, fából készült kerekét a Pécsely-patak lezúduló vize forgatja. A malmot az évszázadok folyamán többször átépítették, jelenlegi formáját az 1800-as években kapta.

-1055-ben I. András a Bencés Apátságnak adja a Vízimalmot.
-1871-ben leég, akkor éri el az eredeti nagyságot.
-1956-ban technológiai váltás, malomköves helyett hengerszéles változat.
-1982-ben készült el a mostani kerék, mert a régi tönkre ment, újabb cseréje-felújítása 2012-ben, a Nepomuki híd felújítása után történt.

Örvényesi vízimalom

Az örvényesi vízimalom az ország egyik legrégebbi malma, amely 1055 óta folyamatosan üzemel. A malom igen híres, hiszen rengeteg turista látogat el ide a mai napig. Az épület nagyon jó állapotban van, és tulajdonosa izgalommal vezeti körbe az ideérkezőket. Én is meglátogattam a híres malmot. 


Élménytérkép olvasói

Google

Tripadvisor


1972ben forgattam Molnár Antal akkori tulajdonossal filmet. Csodálatos élmény volt.Értékelés időpontja: egy hete
Nem túl hosszú de annál érdekesebb program,meglátogatni a Malom múzeumot! A tarlatvezető nagyon kedves ember akiről süt,hogy imádja ezt a malmot. Én azt hittem,hogy itt dolgozott mint Molnár a malom bezárása elött,de tévedtem. Ettől függetlenül olyan szeretettel és érdekfeszítően beszélt a malomról és a gépekről,hogy azt itt hitelesen leírni nem lehet. Nagyon nagy élmény volt úgy felnőttnek mint gyereknek. NEM SZABAD KIHAGYNI HA SZERETED A RÉGI GÉPEKET ÉS A TÖRTÉNETÜKET !!!!!👍👍👍👍👍

Értékelés időpontja: egy hónapja
Legrégebbi működőképes vizimalom Magyarországon. Egy forrás vize hajtja meg a kereket, amelyet a látogatóknak szívesen be is indít az itteni múzeológus bácsi. Van egy kis múzeum bent. A malom működését is megismerhetjük. A molnár szobáját is láthatjuk. Hangulatos helyen található ez a kis csoda. A főút közvetlen közelében, egy templom vagy ravatalozó lábánál. Megtekintésre ajánlom.

Értékelés időpontja: 2 hete
Ipari műemlék vízimalom. Gazdag néprajzi, népművészeti kiállítása legérdekesebb része a malom történetével, működésével, a molnármesterséggel foglalkozó anyag. A malom osztálykirándulások kötelező állomása.

Értékelés időpontja: az elmúlt héten
Bárcsak minden "régiségünk" ilyen gondos kezekben lenne!

Értékelés időpontja: 3 hónapja
Aki nem 5-csillaggal óhajt jellemezni, az NE IS TEGYE. Ez ugyanis egy Vízi Malom, amelynek múltja van! Azonban IMRE! IMRE a malom ismerője, Ő az aki véleményem szerint ennek a malomnak minden egyes porcikájában az atomok szintjén jelen van, IMRE nem csupán elmondja, hogyan működik a malom! IMRE kedvet ébreszt az emberben és őt perc után már szívem szerint beálltam volna Molnár inasnak! Fantasztikus élmény, őszintén jelentem ki a következőt! IMRE és malom egy nyugodt és kellemes teljes nap eltöltésében aktív szerepet kaphat. Amikor elhangzott az első szó IMRE ajkát elhagyván, nekem idő utazás vette kezdetét. Egy személy illetve komoly érdeklődő a malomban pontosan olyan minden részletre kiterjedő mesébe illő, IDŐUTAZÁSBAN részesül, mint egy csoport. Őszintén és szívből ajánlom Imre és a vízimalom előtt vagy után, a kelleme HUSZÁR ÉTTERMET kedves és tiszteletteljes emberek várják a betérőt ott is. Örvényesen mindenképpen keressék fel ezt a csodálatos remek és ma is működő csodaszép kicsiny szigetet. Igen ez a malom egy szigeten található. A Balaton északi részén egy kicsiny szigeten a hegyoldalban!

hirdetes
8242 Örvényes, Szent Imre u. 3.
(87) 449 360
Kedd:09:00 - 16:00
Szerda:09:00 - 16:00
Csütörtök:09:00 - 16:00
Péntek:09:00 - 16:00
Szombat:09:00 - 16:00
:: - :
Vasárnap:09:00 - 16:00
Árkategória:  
hirdetes

Legfrisebb cikkeink


Mentás light fagyi az Amaretto Due-ban

Néhány órás strandolás után valami hűsítőre vágytam, így a cukros, standon kapható jégkrémek helyett egy hűsítő cukormentes fagyit szerettem volna enni, így az Amaretto Due-t választottam. 

Aranygombos Fogadó Telkibánya

Telkibánya Magyarország legészakibb fekvésű táján a Hegyközben található. A Zempléni hegyekkel ölelt kis falut a túristák egész évben szeretettel látogatják, ugyanis nemcsak festői környezetben fekszik, hanem látnivalókban gazdag és számos színvonalas hotellel, szálláshellyel és étteremmel is rendelkezik.  Az Aranygombos Fogadóba már többször...

i55 amerikai étterem

A közösségi médiában biztosan Te is találkoztál már olyan videókkal, ahol igazi szénhidrátbomba ételeket láthatsz. És biztosan állítom, hogy láttál olyat is, ahol megemelnek egy pizzaszeletet, és csak a nyúlós töménytelen sajtmennyiéget látod. Nos, ilyen „sajtbomba” pizzát, vagyis inkább pizza pitét a fővárosban is kóstolhatsz! 

Regéci vár

A Regéci várat a Zempléni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelyeként tartják számon, mely az Országos Kék Túra útvonalon Regéc vagy Mogyoróska felől is megközelíthető.

Egy gyönyörű kávéház Balatonalmádiban közvetlenül a Balaton mellett

Balatonalmádiban egy ebéd utáni sétára indultunk a Szent István sétányon, amikor rábukkantunk a Liget Kávéházra. Amikor megláttam a hangulatos teraszát, tudtam, hogy ezt ki kell próbálnunk! 

Avasi Kilátó Kávézó

A 72 méter magas Avasi Kilátó Miskolc egyik jelképének számít, ahol a 70’-es 80’-as években kávézó is működött, amely a 90’-es évek elején bezárt. 2017-ig nem is üzemelt egyáltalán. 2017-ben teljesen felújították a helyet, így újra megnyílt a kávézó az Avasi Kilátóban.  


Népszerű helyek a közelben

Örvényesi templomrom

Örvényesi templomrom

Szent Imre u. 3.

60%

Huszár Vendéglő

Huszár Vendéglő

Örvényes, Malom u. 2

86%

Pán-forrás

Pán-forrás

Szent Imre u. 5.

94%

Szent Imre templom

Szent Imre templom

Templom u. 9.

80%

Örvényesi Vízimalom

Örvényesi Vízimalom

Örvényes, Szent Imre utca 3.

99%

Aszófői Kövesdi templomrom

Aszófői Kövesdi templomrom

Romkápolna utca

93%

Aszófői Halsütő

Aszófői Halsütő

71. sz. főút mellett

79%

Nagyi Kertje Teázó

Nagyi Kertje Teázó

Remete u. 2

96%

a

Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás