Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Malommúzeum Örvényes

Örvényes

Balaton / Látnivaló

 
Összesített pontszám
99 /100
Élménytérkép értékelése
ár/érték arány:
100%
élményfaktor:
100%
megközelíthetőség:
100%
Olvasók értékelése
ár/érték arány:
95%
élményfaktor:
100%
megközelíthetőség:
94%
Közösségi értékelés
Tripadvisor:
100%
Facebook:
Még nincs értékelve
Google:
Még nincs értékelve
Foursqare:
Még nincs értékelve


Malommúzeum

Néhány méterre az úttól látható a falu legismertebb műemléke a vízimalom. Erről már 1211-ben is említést tesznek, a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor. Azóta is folyamatosan üzemel, még a török időben sem rombolták le.

Értékes ipartörténeti emlék, melyet csoportos és egyéni kirándulók ezrei látogatnak évente. Felülcsapós, fából készült kerekét a Pécsely-patak lezúduló vize forgatja. A malmot az évszázadok folyamán többször átépítették, jelenlegi formáját az 1800-as években kapta.

-1055-ben I. András a Bencés Apátságnak adja a Vízimalmot.
-1871-ben leég, akkor éri el az eredeti nagyságot.
-1956-ban technológiai váltás, malomköves helyett hengerszéles változat.
-1982-ben készült el a mostani kerék, mert a régi tönkre ment, újabb cseréje-felújítása 2012-ben, a Nepomuki híd felújítása után történt.

Örvényesi vízimalom

Az örvényesi vízimalom az ország egyik legrégebbi malma, amely 1055 óta folyamatosan üzemel. A malom igen híres, hiszen rengeteg turista látogat el ide a mai napig. Az épület nagyon jó állapotban van, és tulajdonosa izgalommal vezeti körbe az ideérkezőket. Én is meglátogattam a híres malmot. 


Élménytérkép olvasói

Google

Tripadvisor


1972ben forgattam Molnár Antal akkori tulajdonossal filmet. Csodálatos élmény volt.Értékelés időpontja: egy hónapja
Aki nem 5-csillaggal óhajt jellemezni, az NE IS TEGYE. Ez ugyanis egy Vízi Malom, amelynek múltja van! Azonban IMRE! IMRE a malom ismerője, Ő az aki véleményem szerint ennek a malomnak minden egyes porcikájában az atomok szintjén jelen van, IMRE nem csupán elmondja, hogyan működik a malom! IMRE kedvet ébreszt az emberben és őt perc után már szívem szerint beálltam volna Molnár inasnak! Fantasztikus élmény, őszintén jelentem ki a következőt! IMRE és malom egy nyugodt és kellemes teljes nap eltöltésében aktív szerepet kaphat. Amikor elhangzott az első szó IMRE ajkát elhagyván, nekem idő utazás vette kezdetét. Egy személy illetve komoly érdeklődő a malomban pontosan olyan minden részletre kiterjedő mesébe illő, IDŐUTAZÁSBAN részesül, mint egy csoport. Őszintén és szívből ajánlom Imre és a vízimalom előtt vagy után, a kelleme HUSZÁR ÉTTERMET kedves és tiszteletteljes emberek várják a betérőt ott is. Örvényesen mindenképpen keressék fel ezt a csodálatos remek és ma is működő csodaszép kicsiny szigetet. Igen ez a malom egy szigeten található. A Balaton északi részén egy kicsiny szigeten a hegyoldalban!

Értékelés időpontja: 8 hónapja
sajnos zárva volt, mert a gondnok beteg lett. Sajnos másik ember nincs aki beengedett volna. Az udvara és a környéke rendezett volt. Nézzétek meg.

Értékelés időpontja: 9 hónapja
Mai napig működőképes vízimalom autentikus használati tárgyakkal és magával ragadó idegenvezetéssel. A malommal szemben lévő kisházban további érdekes népi eszközöket, használati tárgyakat, szerszámokat tekinthetünk meg. A belépőár jelképes a kapott élményhez és a tárlatanyag nagyságához képest. Kisgyerekek számára is élvezhető program.

Értékelés időpontja: 9 hónapja
Hangulatosan berendezett, bőséges gyűjtemény, barátságos és segítőkész idegenvezető, aki a berendezéseket be is kapcsolja.

Értékelés időpontja: 6 hónapja
Sajnos ősztől tavaszig zárva van, azért körbejártujk.

hirdetes
8242 Örvényes, Szent Imre u. 3.
(87) 449 360
Hétfő:09:00 - 16:00
Kedd:09:00 - 16:00
Szerda:09:00 - 16:00
Csütörtök:09:00 - 16:00
Péntek:09:00 - 16:00
Szombat:09:00 - 16:00
Vasárnap:09:00 - 16:00
Árkategória:  
hirdetes

Legfrisebb cikkeink


Desszertem cukrászda, az édes élmény Miskolcon

A Desszertem a Miskolci Nemzeti Színház közvetlen szomszédságában, egy belső udvarban található, ahová akkor érdemes betérni, ha valódi édes élményre vágysz! Mutatjuk, hogy miért!

Skinny Juice Bar & Fit Food - A smoothie- és gyümölcslébár

A Skinny Juice Miskolc belvárosában (a Villanyrendőr mellett) található egy hangulatos kis udvarban. A smoothie- és gyümölcslébár alapterülete elég pici, mégis nagyon megnyerő. Minden részlete az egészséget sugallja, hiszen a természet színei jelennek meg a berendezésen is. A hely hétvégén 9-13 óráig-, hétköznapokon reggel 7-től délután 5-ig van nyitva, így jó...

Miskolc legújabb kávézója: Mokka Coffee & Panini Bar

2019 februárjában adták át Miskolc legújabb kávézóját a Mokka Coffee & Panini Bart. A hely nevéből adódóan itt minden a kávé szeretetéről szól, de a széles kávékínálat mellett frissen készült paninikkel, kézműves-, glutén-, illetve cukormentes süteményekkel is várják az idelátogatókat. 

Café Frei

Ma már szinte mindenkinek van egy ismerőse, aki imádja a Café Freit. Nem véletlen, hiszen a kávézó különlegessége a termékválasztékban rejlik, amely betekintést enged a világ számos kávé hagyományába. Most Gödöllőn látogattuk meg a Café Freit, lássuk tapasztalatainkat!

Zoo Café

A Zoo Café Budapest szívében egy igazán új megközelítés az állatok közelségét illetően. Kávézás közben különféle állatokat ismerhetünk meg és simogathatunk. A kávézó igen népszerű hely, ahova nehéz bejutni, ha nem foglalsz asztalt. Nekünk mégis sikerült! 

Hai Nam Pho

Budapesten több vietnámi éttermet is találunk, ahol a fő fogás a pho leves. Nem mindegy azonban melyik éttermet választjuk, hiszen nem mindegyik helyen tartják az autentikus ízvilágot. A Hai Nam Pho Bistro az a hely, ahol biztosak lehetünk az eredeti ízvilágban. De miért? 


Népszerű helyek a közelben

Örvényesi templomrom

Örvényesi templomrom

Szent Imre u. 3.

60%

Huszár Vendéglő

Huszár Vendéglő

Örvényes, Malom u. 2

86%

Pán-forrás

Pán-forrás

Szent Imre u. 5.

88%

Szent Imre templom

Szent Imre templom

Templom u. 9.

83%

Örvényesi Vízimalom

Örvényesi Vízimalom

Örvényes, Szent Imre utca 3.

98%

Aszófői Kövesdi templomrom

Aszófői Kövesdi templomrom

Romkápolna utca

93%

Aszófői Halsütő

Aszófői Halsütő

71. sz. főút mellett

64%

Nagyi Kertje Teázó

Nagyi Kertje Teázó

Remete u. 2

98%

a

Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás