notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Kávézó
Étterem
Büfé
Látnivaló
Kikapcsolódás

Gyömrői Tófürdő

Vidék

Vidék / Kikapcsolódás

 
Összesített pontszám
96 /100
Élménytérkép értékelése
élményfaktor:
90%
megközelíthetőség:
100%
Olvasók értékelése
élményfaktor:
95%
megközelíthetőség:
100%
Közösségi értékelés
Tripadvisor:
Még nincs értékelve
Facebook:
Még nincs értékelve
Google:
Még nincs értékelve
Foursqare:
Még nincs értékelve


Gyömrői Tófürdő

Amikor Gyömrőy Aurél 1893-ban gőztéglagyárat és malmot építetett a mai Tófürdő helyén, még senki sem gondolta volna, hogy az 1920-as években feltörő víz egy egyedülálló környezetet kialakítva fürdőzőhellyé változtatja az egykor híres téglagyárat. A strandfürdő kiépítése Dr. Okolicsányi-Kuthy Dezső tüdőgyógyász, klimatológus, a budakeszi tüdőszanatórium egykori megalapítójának érdeme. A professzor 1923-ban a tó vizének és környezetének felmérésével látott munkához. 

 

A tó vízminőségének vizsgálata során megállapította, hogy annak rádiumos, magnéziás, ammóniás és salétromos tartalma kiválóan alkalmas „ideges, vérszegény, étvágytalan betegek számára”, reumatikus panaszok enyhítésére, a tófürdő környezete pedig jó klímája miatt tüdőbetegek számára.

 

Az egykori téglagyár bontása során kikerülő téglákból női és férfi öltözők számára kabinsor épült. Szintén gyömrői téglából, bástyaszerű kiképzéssel egy tégla mellvédet építettek az omladozó partfal megtámasztására, melyet vaskorláttal láttak el. Erről a helyről tekintünk le ma is a tóra, és a felújítás során hűen megőrzött gyömrői gőztéglagyár jegyeit ma is megtekinthetjük a bástyaszerű mellvéd falán.

 

A vízben 50 méteres úszópályát, egy vízipóló pályát, valamint vízimentő stéget alakítottak ki. A kezdetektől működött a tó területén vízimentő „szolgálat”. A korabeli írások szerint az idényben nyitástól-zárásig  „egy kiképzett vízimentő fiatalember” gondoskodott a fürdőzők biztonságáról. A homokos tóparton napozót, játszóteret, sörkertet, 1928-ban „jó és olcsó konyhával” strandvendéglőt építettek. 1938-ban Trunetz Lipót a tó partján cukrászdát nyitott.

 

A tó népszerűségét jelzi, hogy 1927-ben Gyömrő-Tófürdő néven önálló vasúti megálló is létesült. 1935-ben megalakult a Gyömrői Üdülőhelyi Egyesület, kezdeményezésükre „filléres különvonatok” hozták hétvégenként a vendégeket. 1935-41 között a filléres különvonatoknak, a jó levegőnek, a kedves vendéglátóknak és a strandnak köszönhetően nyaranként 3000 fővel nőtt a település lélekszáma.

 

A II. világháború derékba törte ezt a fejlődést. Elmaradtak a nyaralók, romlott a strand területén található építmények állaga, és a környezet szépsége is csupán saját önfenntartó képességére korlátozódott.  A szocialista érában a fürdőzés, fürdő-kultúra „úri huncutságnak” számított, így a hetvenes években már tilossá is tették ezen a helyen a fürdést, a rendszerváltásra az egykor nagyhírű tófürdő és környezete elvadult, a víz elposványosodott, lassan illegális szemétlerakóvá vált a stranderdő környéke.

 

A Gyömrői Tófürdő bemutatása

Megérkezett a nyár, már-már túlságosan is, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy hagyjuk a munkát egy napközben, keresünk egy strandot, majd este dolgozunk! Választásunk pedig Gyömrőre esett, tapasztalatainkat megosztjuk most veletek! 


Élménytérkép olvasói

Google

Tripadvisor


Még nem érkezett látogatói hozzászólás.

hirdetes
2230 Gyömrő, Munkás u. 18.
06 29 331 920
Árkategória:  

Legfrisebb cikkeink


Ide érdemes ellátogatni - Zsámbék

Sokat hallotunk már Zsámbékról, de nem tekintettük még meg. Kétség nem fér hozzá, hogy Zsámbék csodálatos és egy tökéletes helyszín akár egy egésznapos kirándulásra is!

Róma fő nevezetességei hasznos tippekkel

„Minden út Rómába vezet.”-tartja a mondás, nos most a miénk is oda vezetett. Napfény, színek, ízek, történelem és sok-sok kincs, ha csak öt dolgot kellene kiemelnünk az örök város pompájából a Colosseumon, Vatikánon, és Trevi-kúton túl. De nézzük is az élménybeszámolót, azaz, hogy miért érdemes nemcsak szeretni Rómát, hanem meg is látogatni!

Ide érdemes kitérni - Nógrádi vár

Szlovákiába menet pillantottuk meg a Nógrádi vár tábláját először. Sokat nem hallottunk még róla, így kicsit utánanéztem és úgy döntöttünk hazaféle mindenképp megállunk megnézni. Nem csalódtunk a döntésben!

Romantika a Bakonyban

Csak néhány romantikus napra vágytunk kettesben az év eleji hajrá után. Olyan helyre akartunk menni, ahol 1) ki sem kell mozdulnunk a hotelből, 2) ahol még nem jártunk. Mindkettő összejött. Az ajkai Kristály Hotelben töltöttünk 3 romantikus napot, és minden pillanatát imádtuk.

Szamos Marcipán Múzeum

A szamosi Marcipán Múzeum vagyis a Szamos Marcipán név nemzetközileg is elismert márkává vált. Szentendre egyik leghíresebb cukrászdája és vállalkozása már 1935 óta, ahová a turisták is szívesen ellátogatnak. 

Csillagok Háborúja kiállítás Budapest 2019

A Star Wars rajongók már biztosan izgatottan várják a legújabb epizód bemutatóját, a Skywalker korát, ami egyben a Skywalker Saga befejező része is lesz. De biztosan azt is tudják, hogy idén ünnepeljük az első Star Wars film magyarországi bemutatójának 40. évfordulóját is, melynek apropóján egy nagyszabású gyűjtői kiállítást szerveztek a budapesti Bálna...


Népszerű helyek a közelben

Erdei Faház Isaszeg

Erdei Faház Isaszeg

Felső erdő út /2

Még nincs értékelve

Budapest Airport Hotel Stáció Vecsés

Budapest Airport Hotel Stáció Vecsés

Széchenyi u. 20

Még nincs értékelve

Szépréti Cukrászda

Szépréti Cukrászda

Péceli út 87-89.

91%

Honvéd-emlékmű, Isaszeg

Honvéd-emlékmű, Isaszeg

Isaszeg, Szobor-hegy

Még nincs értékelve

Szent Márton templom

Szent Márton templom

Marcsányi u.

65%

Diófa Étterem és Rendezvényház

Diófa Étterem és Rendezvényház

Szabadság sugárút 1.

39%

Pogonyi Cukrászda

Pogonyi Cukrászda

Rákóczi utca 4.

73%

ALICE Kávézó

ALICE Kávézó

Rózsa u. 14.

98%

Végvári Cukrászda

Végvári Cukrászda

Helikopter lakópark, Kvasz András utca 36.

90%

Tacuba Café&Stage

Tacuba Café&Stage

Hajdúcsárda u. 5.

83%

a

Köszönjük az értékelésed!
Kérjük, jelentkezz be az értékeléshez!
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb újdonságok és élménybeszámolók?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
Az élménytérkép.hu a földrajzi helyed alapján javasol neked élményeket
Kérlek, engedélyezd a helymeghatározást!
Bezárás